Bloedafname

Moet ik een afspraak maken voor bloedafname?

Ja, u kunt op onze locatiezoeker een prikpost vinden bij u in de buurt om vervolgens een afspraak te maken.

Ik ben bang voor bloedprikken…wat nu?

Ziet u altijd als een berg op tegen bloedprikken? Bent u moeilijk te prikken? Wij nemen uw angst serieus. We zullen ons best doen om u op uw gemak te stellen.

U bent bij ons in goede handen omdat wij:

  • extra tijd en aandacht aan u besteden
  • de meest ervaren medewerkers voor u vrij maken
  • naar wens uw pijn verzachten door een verdovende spray te gebruiken
  • u zo snel mogelijk behandelen
  • voor u een aangename ruimte reserveren

Bent u angstig dan kunt u met ons een afspraak maken, telefoon 088 – 463 35 66, om geprikt te worden. U kunt dan niet terecht bij een prikpost.

Hoe wordt bloed afgenomen?

Bloed kan worden afgenomen met een vingerprik of via een ader in de arm. Bij de vingerprik neemt onze medewerker door een prikje in de vinger een aantal druppels bloed af. Bij de venapunctie wordt u geprikt in een ader in één van uw armen. Beide prikken kunnen een beetje pijnlijk zijn, maar dit is slechts van korte duur. Mocht u het toch vervelend vinden of ziet u er tegen op, dan kunt u dat gerust tegen onze medewerker zeggen. Zij hebben handige tips om u op uw gemak te stellen.
Na de bloedafname krijgt u een watje om de plek waar u geprikt bent goed dicht te drukken. Dit helpt om het bloeden te stelpen. Het is raadzaam om na bloedafname de arm tijdelijk niet te zwaar te belasten. Ondanks zorgvuldig handelen zijn blauwe plekken of nabloedingen niet altijd te voorkomen.

Hoe wordt er bloed afgenomen bij kinderen?

"Ik moet een prik! Hoe gaat dat?"

Waarom word je geprikt?
Als je ziek bent ga je naar de dokter. De dokter onderzoekt je en soms wil de dokter jouw bloed laten onderzoeken.

Je bloed stroomt door je hele lichaam en er zit heel veel in. Als je ziek bent, dan kunnen wij in jouw bloed veel zien. We kunnen soms ontdekken waarom je je ziek voelt, of moe. We kunnen meten of je al weer beter aan het worden bent. Dat bloed bekijken we in het laboratorium. Daar staan allemaal apparaten om jouw bloed te bekijken.

Bloedafname

Maar voordat we jouw bloed kunnen bekijken, moeten we eerst een beetje bloed van jou hebben.Bloed prikken doen we bij kinderen extra voorzichtig, maar je voelt altijd een beetje pijn als je geprikt wordt. Daar kun je even van schrikken.

Als je nog klein bent, (een of twee jaar) dan prikken we meestal bovenop je hand.

Bij grotere kinderen prikken we aan de binnenkant van de arm, bij je elleboog. Als het nodig is, dan houdt iemand even je arm vast, want je moet goed stil zitten tijdens het prikken. Als je wilt mag je natuurlijk bij je vader of moeder op schoot zitten. Ook kan de zuster van het laboratorium een spray op je arm doen (xylocainespray ofwel bananenspray) zodat de prik minder zeer doet.

Soms hebben we maar heel weinig bloed nodig, bijvoorbeeld als we alleen maar hoeven te weten hoeveel suiker er in je bloed zit (als je suikerziekte hebt). Dan krijg je een prikje in het topje van je vinger.

Als we genoeg bloed hebben, dan krijg je een pleister en dan mag je.....lekker naar huis!!

Hoe kan ik mijn kind het best begeleiden bij een bloedprik?

Goed voorbeeld doet goed volgen. Wanneer u zelf rustig bent dan brengt u dit over op uw kind tijdens het bloedprikken. Weet u van uzelf dat u niet rustig kunt blijven, vraag dan iemand anders om mee te gaan.

Vertel uw kind van te voren rustig en eerlijk wat er gaat gebeuren.
Zie ook: bloedprikken voor kinderen. Bespreek eventueel een aantal mogelijkheden als: Wil je bij mij op schoot zitten? Zullen we tot 3 tellen voor de prik?

Blijf zelf rustig tijdens het bloedprikken.
Als uw kind eenmaal op het laboratorium komt, kan het toch in paniek raken bij de aanblik van een naald en witte jassen. Probeer zo rustig mogelijk te reageren. Ga niet te veel in discussie, overtuig uw kind ervan dat de prik nodig is. Wij nemen de tijd om uw kind op zijn gemak te stellen.

U kunt uw kind op schoot nemen en hem of haar een beetje afleiden tijdens het prikken. U kunt bijvoorbeeld een praatje maken, een liedje zingen of een boekje lezen.

Meestal zijn er 2 laboranten bij het bloedprikken aanwezig. Een laborant prikt, de ander houdt uw kind vast bij de arm. U kunt zich dus helemaal richten op uw kind.

Uw kind mag gerust even huilen of au! zeggen als het schrikt van de prik.

Baby’s prikken.
Baby’s leggen we bij voorkeur op een aankleedkussen op de commode. U kunt uw baby afleiden en troosten tijdens het prikken.

Heeft u nog vragen? Bel ons gerust: telefoon 088 – 463 35 66

Wat neemt u mee wanneer u bloed moet laten afnemen?

  • Het aanvraagformulier (maakt niet uit van welk laboratorium) indien u dat heeft gekregen van uw dokter
  • Uw identiteitsbewijs
    N.B. Wij gaan voor 100% zekerheid en veilige zorg, daarom vragen wij ook altijd naar uw naam en uw geboortedatum.
  • Voordat de bloedafname plaats vindt, wordt u gevraagd naar uw geboortedatum en voorletters. Dit om er zeker van te zijn dat wij de juiste gegevens van u hebben.

Wat is verstandig om te doen na de bloedafname?

Belangrijk is om de plek waar u geprikt bent enkele minuten goed af te drukken, dit voorkomt een blauwe plek.

Waar kan ik mijn bloed laten afnemen?

Medlon heeft meer dan 70 bloedafname locaties verspreid over regio Twente. U kunt ze vinden in onze prikposten-planner om vervolgens een afspraak te maken.

Waarom wordt er bloed afgenomen?

Bloed stroomt door ons hele lichaam. Logisch dat er dus heel veel informatie te halen is uit bloedonderzoek. Heeft u bijvoorbeeld te veel suiker in uw bloed, dan kan dat wijzen op suikerziekte. Bloedonderzoek is ook van belang om te onderzoeken of een behandeling wel effect heeft. Bij bv. behandeling van suikerziekte is het noodzakelijk om vaak een suikerspiegel te meten, om te controleren of de medicatie voldoet.

Waarom word ik nuchter geprikt of op een bepaalde tijd?

Bij sommige onderzoeken is het nodig dat u nuchter geprikt wordt. U kunt dit vinden op het aanvraagformulier. Nuchter wil zeggen dat u vanaf 22.00 uur op de avond voor het prikken niets meer mag eten en drinken, behalve water. U kunt wel gewoon uw medicijnen innemen. Na een maaltijd verandert de samenstelling in uw bloed. Dit effect is afhankelijk van wat u eet en drinkt. De hoeveelheid vet en suiker in uw bloed is stabiel als u nuchter bent.

Het kan ook zijn dat we u voor een bloedonderzoek op een bepaald tijdstip laten komen. Dit heeft te maken met de “biologische klok” in uw lichaam, waarbij de uitslagen gebonden zijn aan het tijdstip van de dag.

Van wie krijg ik de uitslag?

Uitslagen van uw bloedonderzoek worden rechtstreeks naar uw arts gestuurd. U kunt de uitslag van uw bloedonderzoek alleen krijgen via uw behandelend arts.

Zijn er risico’s bij een bloedafname?

In de meeste gevallen zijn er geen complicaties tijdens of na afloop van een bloedafname. Echter in sommige gevallen kan er op de plaats van de prik een blauwe plek of nabloeding ontstaan. Deze plaats kan ook pijnlijk zijn. Heel zelden kan er pijn ontstaan omdat wij een zenuw in uw arm hebben geraakt. In bijna alle gevallen zijn de klachten van korte duur en is er sprake van volledig herstel. Om de risico’s te minimaliseren wordt er in de elleboogplooi geprikt en is het raadzaam om na bloedafname de plek goed af te drukken en de arm tijdelijk niet te zwaar te belasten.

Delen: