Urineonderzoek

Waarin vang ik urine op?

Voor het ophalen van urinepotjes en verzamelbokalen kunt u een afspraak maken via www.medlon.nl. Kies activiteit 'Alleen brengen/ophalen materiaal'. Het gebruik van omgespoelde flessen en andersoortige potjes kunnen het resultaat van het urineonderzoek ongewenst beïnvloeden.

Wat is 24-uurs urine?

Hiervoor verzamelt u 24-uur lang alle urine. Voor het ophalen van urinepotjes en verzamelbokalen kunt u een afspraak maken via www.medlon.nl. Kies activiteit 'Alleen brengen/ophalen materiaal'. Dan krijgt u ook uitleg van de laborante hoe te handelen, tevens kunt u de werkwijze 24-uurs urine verzamelen volgen of onze instructievideo.

Ik moet een portie urine inleveren, hoe doe ik dat?

Vang de eerste ochtendurine op in een urinepotje en maak zo snel mogelijk een afspraak via www.medlon.nl om het urinepotje in te leveren. Kies activiteit 'Alleen brengen/ophalen materiaal'. 

NB: voor sommige onderzoeken hebben we “verse” urine nodig. U kunt de urine dan op de afnamelocatie produceren. Kijkt u hiervoor op het aanvraagformulier bij de toelichting.

Kan ik urine inleveren tijdens mijn menstruatieperiode?

Urine wordt niet verzameld ten tijde van menstruatie. Mocht op uitdrukkelijk verzoek van uw arts ten tijde van menstruatie urine moeten worden verzameld dan dient u hier melding van te maken bij het afgeven van de urine.

Ik moet nachtelijke urine inleveren, hoe doe ik dat?

Verzamel gedurende een nacht lang urine in een verzamelbokaal als volgt:

A. Voordat u naar bed gaat:

  1. plas in het toilet, dus niet in de bokaal
  2. noteer de tijd op de minuut nauwkeurig waarop u geplast hebt in het toilet
  3. begin te verzamelen: alle urine die u ’s nachts produceert gaat in de bokaal

B. Als u ’s morgens opstaat:

  1. plas in de bokaal
  2. noteer de tijd op de minuut nauwkeurig waarop u geplast hebt in de bokaal
  3. noteer ook de datum

U bent nu klaar met het verzamelen. Lever de verzamelbokaal zo snel mogelijk in bij een afnamelocatie van Medlon. Maak daarvoor een afspraak via www.medlon.nl om het urinepotje in te leveren. Kies activiteit 'Alleen brengen/ophalen materiaal'. 

Delen: