12 augustus 2021

Diagnostiek bij chronische nierschade

Vanaf 1 augustus rapporteren wij bij elke volwassene (> 18 jaar) waarbij een cystatine C is aangevraagd een eGFR. Dit wordt gedaan op basis van de cystatine C concentratie: eGFR Cyst C. Voor deze berekeningen worden geen extra kosten in rekening gebracht. 

Richtlijn chronische nierschade 2018

Voor een nierfunctiebepaling wordt schatting middels de CKD-EPI (eGFR) formule aanbevolen, waarbij creatinine selectief wordt bepaald. Bij patiënten met een geschatte eGFR tussen 45 en 60 ml/min/1,73 m2 zonder andere tekenen van chronische nierschade of risicofactoren voor chronische nierschade, dient aanvullende diagnostiek naar de nierfunctie overwogen te worden. Een schatting van de nierfunctie op basis van cystatine C heeft hierbij de voorkeur. Andere alternatieven zijn bepaling van de creatinineklaring in 24-uurs urine of consultatie van een nefroloog.

De traditionele CKD-EPI eGFR op basis van de creatinine concentratie is afhankelijk van de spiermassa en gaat uit van een gemiddelde lichaamsbouw. Dit betekent dat bij een afwijkende spiermassa of samenstelling, zoals bij amputees en ouderen met sterk gereduceerde spiermassa, de CKD-EPI eGFR o.b.v. creatinine minder betrouwbaar is voor het inschatten van de nierfunctie. De eGFR op basis van cystatine C is een goed alternatief en geniet de voorkeur. Ook bij gebruik van medicatie als cimetidine, trimethoprim en fibraten, welke van invloed zijn op creatinine concentratie, heeft de bepaling van Cystatine C de voorkeur. Bij gezonde personen is de eGFR Cyst C> 90 ml/min/1,73m2.

Heeft u nog vragen over bovenstaande, neemt u dan gerust contact op met R. Maatman, klinisch chemicus, telefoon 088 – 463 3555.

Referenties

  1. Estimating Glomerular Filtration Rate from Serum Creatinine and Cystatin C. Inker et al., N Engl J Med 2012;367:20-9.
  2. Measured and estimated glomerular filtration rate: current status and future directions Levey et al., Nat. Rev Nephrol. 2020;51-64
  3. Richtlijn chronische nierschade 2018
Delen: